10 000 kr och 1 års gymkort - Sök Nordic Wellness Hälsostipendium! Till ansökan!
5 enkla tips för att komma igång med LinkedIn

5 enkla tips för att komma igång med LinkedIn

Om du är student, nyexaminerad eller arbetssökande har du säkert redan startat ett LinkedIn-konto. Men vet du hur du ska använda den på rätt sätt? LinkedIn har över 740 miljoner användare världen över och är en plattform för karriärutveckling, nätverkande och för att upptäcka nya möjligheter på arbetsmarknaden. Du kan söka jobb, hitta nya uppdrag och kunder eller skapa nya kontakter för framtiden. Men hur kan du optimera din användning av LinkedIn? Här kommer 5 enkla steg för att komma igång med LinkedIn. 

1. Mål - Varför är du på LinkedIn?

Du har en profil, men vad är ditt mål med att vara på LinkedIn? Är du student eller nyexaminerad och letar efter ditt första jobb? Har du ett eget företag eller frilansar och letar efter nya kunder eller uppdragsgivare? Vill du bygga ett större professionellt nätverk för framtiden? Fundera på vad du vill få ut av plattformen och skriv ner dina mål och gå vidare till punkt

2. Målgrupp - Vem riktar du dig till på LinkedIn?

Vem är din idealbesökare på LinkedIn? Detta hänger ihop med ditt mål så se till att du har skrivit ner detta först. Söker du jobb vill du säkert bli hittad av rekryterare, headhunters och HR-avdelningar. Letar du efter nya kunder vill du bli hittad av människor som kan tänkas behöva dina tjänster. Nästa steg är att fundera över är vad din målgrupp letar efter och kan tänkas söka efter och se till att din profil matchar detta, läs hur du gör detta i punkt 3 och 4. 

3. Din story - Vad vill du berätta om dig själv?

När en person, förhoppningsvis från din målgrupp, besöker din profil. Hur vill du att de ska uppfatta dig? Du vill både berätta om dina erfarenheter och din bakgrund, men en viktig del av LinkedIn är också att berätta var du vill vara i framtiden. Vilka är dina mål, drömmar och framtidsplaner. Dina tidigare jobb och din utbildning är din bakgrund. Din nuvarande tjänst och utbildning berättar om vad du gör idag. Men du kan även skriva inlägg eller lägga till i exempelvis din titel eller sammanfattning vad du drömmer om och ser dig själv göra i framtiden. Exempelvis - “Student på Stockholms Universitet - Hållbar stadsutveckling - Examen 2023“

4. Sökord - Vilka ord söker din målgrupp på?

LinkedIn är en sökordsdatabas och det är därför viktigt att du använder rätt ord i din profil. Både när det kommer till din titel, dina kompetenser och din utbildning. Använd ord som LinkedIn föreslår när du skriver in dina tidigare erfarenheter eller kompetenser för då kommer du lättare att bli hittade av andra som söker efter dessa. Vill du ha jobb inom en viss bransch eller vill du ha en speciell roll, se till att orden i din profil matchar ord som används för att beskriva rollen eller är viktiga inom branschen. Tips är att titta på jobbannonser för roller du vill ha och se till att du har dessa kompetenser och ord i din profil. Självklart ska du dock kunna styrka dessa.

5. Location - Var finns din målgrupp? 

Söker du jobb i Sverige eller söker du jobb internationellt? Finns dina kunder i Sverige eller i något annat land? Vill du jobba utomlands, ha en profil på engelska och se till att dina sökord är korrekta språkligt och de som faktiskt används. Söker du jobb i Sverige kan det vara lite blandat, många arbetstitlar är idag på engelska och då kan du självklart använda de. Men se till att inte bland språk för mycket i din profil då det kan uppfattas som rörigt och bli svårt att söka efter dig. 

Nu har vi gått igenom 5 enkla steg för att komma igång (på riktigt) med LinkedIn. Nu är det dags för dig att gå igenom din profil och se var du kan göra förbättringar och städa upp! Vi kommer att presentera fler tips och guider för att lyckas på LinkedIn framöver, för att få uppdateringar från oss gå med i vårt Karriärnätverk för att ta del av vårt nyhetsbrev, webbinarium, karriärguider och mycket annat. 

Vill du lära dig mer om LinkedIn? Kolla in våra webinars om LinkedIn med Karriärexperten Charlotte Hågård.

Kolla på webbinarium! »

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

30000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss