Sök Karriärstipendiet - 15 000 kr att lägga på dina studier och framtida karriär. Till ansökan!
Allt du behöver veta om utlandsstudier

Allt du behöver veta om utlandsstudier

Att studera utomlands kan vara en fantastisk och berikande upplevelse. Men det finns flera viktiga saker att tänka på för att göra övergången så smidig som möjligt. Här är några tips för att underlätta din planering och förberedelser inför studierna i utlandet. Vi har också just nu ett stipendium tillsammans med Blueberry, för dig som studerar utomlands just nu eller kommer att göra under 2024.

Visum och uppehållstillstånd:

Beroende på vilket land du planerar att studera i kan visum- och uppehållstillståndskraven variera. För EU-länder behöver svenska medborgare oftast inte söka om visum, men det kan fortfarande krävas registrering hos myndigheterna i värdlandet. För länder utanför EU, som USA, Australien Kanada, England, Malaysia eller Japan, kan det krävas ett studentvisum. Se till att ansöka i god tid och följ noggrant de specifika kraven som gäller för ditt värdland.

Försäkringar:

Det är viktigt att ha en god försäkring när du studerar utomlands för att täcka eventuella sjukvårdskostnader och andra oväntade utgifter. För svenska studenter som ska till EU-länder täcker det europeiska sjukförsäkringskortet akutvård på samma villkor som landets egna medborgare. För studenter som reser utanför EU, exempelvis i Australien, USA och England är det ett krav att ha en försäkring. Kontrollera noggrant vilka situationer och kostnader som täcks av försäkringen innan du reser.

Finansiering och CSN-lån:

Om du är berättigad till studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden (CSN) kan du ha möjlighet att få studielån och bidrag även när du studerar utomlands. För att behålla dina CSN-förmåner måste du vanligtvis uppfylla vissa krav, såsom att vara inskriven på en godkänd utbildning och studera på heltid. Se till att kontakta CSN i förväg för att få information om hur du ansöker om och underhåller dina studiemedel när du studerar utomlands.

Kulturella skillnader och anpassning:

Att studera i ett annat land innebär att du kommer att möta nya kulturella normer, språk och seder. Var öppen för att lära dig och anpassa dig till din nya miljö. Det kan vara till hjälp att förbereda dig genom att läsa på om kulturella skillnader och sociala normer i ditt värdland innan du reser. Att engagera sig i lokala aktiviteter och träffa nya människor kan också hjälpa dig att integreras och få ut mesta möjliga av din utbildning utomlands.

Boende och levnadskostnader:

Innan du reser bör du undersöka boendemöjligheter och levnadskostnader i ditt värdland. Beroende på var du ska studera kan boendesituationen variera från studentbostäder till att hyra en lägenhet eller dela rum med lokalbefolkningen. Se till att budgetera för levnadskostnader som mat, transporter och personliga utgifter. Det kan också vara fördelaktigt att söka efter eventuella stipendier eller ekonomiskt stöd som kan vara tillgängligt för internationella studenter.

Just nu har vi ett stipendium på 10 000 kr tillsammans med Blueberry för dig som ska studera utomlands. Blueberry erbjuder också gratis hjälp med hela ansökningsprocessen när du vill studera utomlands, allt från rådgivning till vilka dokument som behövs för ansökan, information om visum samt tips inför boende i utlandet.

Till stipendiet! »

Att studera utomlands är en spännande och utmanande upplevelse som kan ge dig nya kunskaper, erfarenheter och vänner för livet. Genom att vara noggrant förberedd och följa dessa tips kan du öka dina chanser att få en framgångsrik och minnesvärd tid som internationell student. Lycka till med dina studier utomlands!

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

30000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss