Anna gick från specialist till marknadschef inom COWI

Med spännande utmaningar i en internationell miljö erbjuds medarbetare inom COWI stora utvecklingsmöjligheter. Anna Berggren är en av många som fått möjligheten att ta nästa steg i sin karriär då hon gick från rollen som specialist till marknadschef inom verksamhetsområdet Bioenergi.

För fyra år sedan påbörjade Anna Berggren sin karriär inom COWI. Dessförinnan hade hon under flera år arbetat på marknadssidan inom en rad olika verksamheter, många av dem kunder till COWI. I dag, tre år senare, är hon marknadschef inom COWIs verksamhetsområde Bioenergi och arbetar tätt med sina medarbetare världen över, ett arbetssätt som präglar hela COWI.

Lockades av rollen som konsultanna-berggren

Det hela började med att Anna lockades av tanken att bli konsult. Eftersom hon kommit i kontakt med COWI genom hennes tidigare tjänster kändes företaget som en naturlig plats att börja på. Här märktes det dessutom tydligt att medarbetarna hade kul tillsammans. Det gick inte lång tid innan Anna sökte sig till COWI och tjänsten som specialist.

Denna roll innebar en stor förändring från hennes tidigare år inom marknad, och ledde i stället till ett arbete med fokus på tekniska frågor inom bland annat bioenergi. Här fick hon ansvaret att i diverse projekt bistå med specialistkompetens åt kunder världen över. Karriären rullade på och Anna fick möjlighet att testa en rad olika roller och områden såsom projekt- och uppdragsledning.

Redan efter ett år dök möjligheten upp för ytterligare ökat ansvar, då som marknadschef inom bioenergi och därefter rollen som linjechef.

Med min erfarenhet från marknadssidan passade den här rollen perfekt, både för mig och för COWI, säger hon. 

Möter nya kunder med nya krav

Som marknadschef är Annas huvudsakliga uppdrag att attrahera nya kunder samtidigt som hon är aktiv inom en rad projekt. Och här ligger fokus på kompetens, något hon kan nyttja tack vare COWIs kontor världen över.

"Jag jobbar mycket tillsammans med andra COWI-enheter, både i Sverige och andra länder. Fördelen är att vi kan erbjuda kunden den bästa kompetensen genom att kombinera olika kulturer och erfarenheter på ett sätt som bara få konsultbolag har möjlighet till."

Enligt Anna handlar mycket om att själv ta egna initiativ och visa vad man vill, vilket var precis det hon gjorde. Som marknadschef trivs hon i dag jättebra. Här får hon tillsammans med sina medarbetare möjligheten att driva sitt affärsområde framåt samtidigt som hon på ett personligt plan får utvecklas och utmanas.

Den största utmaningen är att vi ständigt möter nya kunder vilket ställer nya krav på oss när vi jobbar i projekten, säger hon.

Öppnar upp för nya möjligheter

Bland aktiva projekt i dag har flera koppling till EU medan andra år har projekt genomförts i Indien, Afrika och Dubai. Anna arbetar själv mycket med utredningar i tidiga skeden av projekt tillsammans med miljödivisionen. Aktuellt just nu inom COWI är arbetet med strategin för att minska koldioxidutsläpp till 2020 och på ännu längre sikt i Sverige och Europa samt en biodieselanläggning åt ett stort företag i Göteborg:

"Vi har flera spännande projekt i gång, både i Sverige och utomlands. Så för den som är intresserad av en arbetsplats där det händer mycket är COWI helt rätt."

Såväl svenska som internationella projekt bidrar inte bara till ett spännande arbete utan också till karriärmöjligheter. Anna berättar bland annat att då COWI har kontor över hela världen kan det dyka upp möjligheter till stationering utomlands. Bland annat har en kollega till henne arbetat ett antal år i Qatar.

Det finns absolut goda möjligheter att arbeta med kollegor i andra länder och även att byta verksamhetsområde. Detta uppmuntras av COWI då vi också får medarbetare som får bredare kompetens, något som är positivt för hela COWI, säger hon.

Enligt Anna är det just detta som karakteriserar COWI. Här ges medarbetare stora möjligheter, både genom utveckling men också att få vara del av spännande projekt. Hon avslutar:

"Roliga projekt och trevliga kollegor i en spännande miljö. Där har vi COWI."