FLIR Systems placerar högteknologisk värmekamera på drönare

FLIR Systems är världsledande inom värmekameror och IR-teknologi. Deras teknik används på allt från helikoptrar till smartphones. Nu samarbetar företaget med DJI, världens största drönartillverkare.

Teknikbolaget FLIR Systems utvecklar värmekameror som registrerar infraröd strålning (IR) och finns i många olika  utföranden, alltifrån kameror som monteras på  helikoptrar till små kameror som ett tillbehör till smart­phones. Företagets  produkter används inom områden som energi besparing, säkerhetsövervakning, miljöskydd och räddningsuppdrag. Tekniken utvecklas snabbt och nu placeras deras högteknologiska värmekamera på drönare. Det gör till exempel att brandmän snabbt kan få en överblick på en fastighet som brinner och det blir lättare att göra inspektioner på platser som är svåra att nå. Att inspektera och leta efter värmeläckage på fastigheter kan göras enklare och säkrare med en värmekamera monterad på en drönare. FLIR Systems har ett samarbete med DJI, världens största  kommersiella drönar företag. Det är ett samarbete som gör arbetet på FLIR Systems extra roligt och utmanande, enligt produktchefen Anna­Karin Lindblom.

– Användningen av solenergi ökar och vi jobbar mycket med kraftbolag för olika typer av inspektioner. Att flyga över en solpanelsanläggning eller annan kraftanläggning med en liten luftfarkost gör arbetet enklare, mer miljövänligt och kostnadseffektivt jämfört med en helikopter, säger hon och fortsätter:

– Jordbruket är ett  område som vi tror kommer att använda tekniken för att inspektera grödor på åkrar, se till så att det inte ligger några djur gömda när man kommer med skördemaskinen eller att bevattningen fungerar som den ska. Ett annat område som jag tror kommer mer är räddningsinsatser, när man behöver leta efter någon som är försvunnen. I dag används helikoptrar men det kan göras mer kostnadseffektivt och lättare med drönare.

Värmekameror är redan väletablerade inom områden som övervakning och bygg­ och energisektorn. Anna­Karin jobbar med möjligheten att utveckla befintliga produkter och anpassa till nya kundgrupper, se nya kundbehov i befintliga produkter och teknologin.

– Det är inte alltid innovationen ligger i tekniken, det handlar även om marknadsföring, att utveckla befintliga kanaler och hitta nya, säger Anna­Karin och fortsätter:

– IR är en spännande teknologi där vi ligger i framkant och jag får chansen att utforska nya områden där den kan användas. Att få vara med på produkt utvecklingen, möta användare, jobba med vilka kanaler vi ska sälja och marknadsföra i – och allt det i en internationell miljö – är oerhört intressant. Vi har exempelvis jobbat med utbildningssektorn där vi såg en möjlighet för skolor, från grundskolor till universitet, att använda vår teknik för att förklara fysik och värmelära i undervisningen.

Att jobba med engagerade medarbetare i ett bolag som är världsledande inom IR­teknologi är faktorer som gör att Anna-­Karin tycker om att gå till jobbet varje dag.

– Medarbetarna trivs hos oss och många har jobbat här väldigt länge. Det finns ett  intresse för nytänkande och att utforska nya idéer och det är väldigt roligt. Att få vara med från ax till limpa är riktigt kul – inte minst att jobba med de som är duktiga på tekniken och att få träffa dem som kan bli hjälpta av vår teknik inom olika världsdelar.


Om FLIR Systems

Det globala teknikföretaget FLIR Systems är världsledande tillverkare av kommersiella värmekameror. FLIR har ett enkelt men ambitiöst mål: Att utveckla marknadsledande värmekameror och IR-teknologi som förbättrar – till och med räddar – människors liv. Företagets produkter används över hela världen, exempelvis inom räddningsuppdrag, energibesparing, säkerhetsövervakning och miljöskydd. Företaget har totalt 3 000 anställda i 23 länder varav ungefär 500 på produktions- och utvecklingsavdelningen i Täby.