Madelene Larsson – manuellsvetsare

"Väderstad är ett jättebra företag som tar hand om sina anställda. Och här jobbar så mycket trevligt folk."

När Madelene Larsson för några år sedan fick den klassiska frågan "Och vad jobbar du med?" blev svaret "Jag är kokerska på Lasarettet i Motala", och ingen höjde väl på ögonbrynen över det. När Madelene får samma fråga idag blir svaret i stället:

   – Jag jobbar som manuellsvetsare på Väderstad och svetsar lantbruksmaskiner. När jag berättar det är det fortfarande rätt många som blir förvånade, även om vi blir allt fler tjejer i ett så mansdominerat yrke. Här på Väderstad är vi fortfarande bara två tjejer bland över 50 svetsare, men det har aldrig varit något problem. Och vi kommer säkert att blir fler, säger Madelene.

Madelene är utbildad till kokerska, men när hennes timanställning upphörde bestämde hon sig ändå för att göra något helt annat. Med en pappa som är bilmekaniker, och har ägnat många timmar i garaget åt sina amerikanare, kändes yrket som svetsare inte alls konstigt. Efter ungefär åtta månader på Götaland Utbildning kom Madelene direkt till Väderstad på praktik och provanställning. Efter den sommaren väntade en fast anställning och nu har Madelene hunnit skaffa mer än fem års erfarenhet som manuellsvetsare.

När vi träffar Madelene håller hon just på att svetsa harvdrag, från två satser med delar som hon först monterar i en fixtur. Manuellsvetsning innebär att man gör allt svetsarbete för hand, vilket kräver stor yrkesskicklighet. Med jobbrotation får hon lära sig nya saker som gör arbetsuppgifterna varierande. Och svetsa kommer Madelene att fortsätta med ett bra tag, för hon trivs verkligen.

   – Väderstad är ett jättebra företag som tar hand om sina anställda. Och här jobbar så mycket trevligt folk, säger Madelene.

Tre av dem samåker hon med till Motala, där hon bor med sin sambo och dvärgpinschern Saku. Och för sambon, som sägs vara tokig i amerikanska bilar, måste det ju vara suveränt att ha en erfaren svetsare i familjen.

Källa: Vaderstad.com