Meteor – ett lyft för Sverige

Jaktroboten Meteor ändrar styrkeförhållandet i luften. Med Meteor kommer Flygvapnet kunna trycka undan motståndare eftersom de inte vågar närma sig. Det säger Michael Östergren, projektledare för uppdateringen av JAS Gripen.

Meteor är en radarjaktrobot med en helt ny teknik som gör att den kan nå mål på långa avstånd. Genom att samverka med olika sensorer på JAS 39 Gripen kan roboten avlossas långt innan fiendens flygplan kan avlossa sina robotar.

Michael Östergren.– Gripen kan avlossa sitt vapen långt innan motståndaren kan göra det. Det innebär att man kan trycka undan motståndare eftersom de inte vågar närma sig, säger Michael Östergren, projektledare för version 20, där Meteor ingår.

Att kunna nå fienden med vapen innan denne kan göra det samma kallas förstaskottsförmåga och ger bland annat möjlighet att trycka tillbaka fientligt flyg för att till exempel förhindra attacker mot Sverige.

Intelligent robot

Förmågan skapas av en ny typ av framdrivning. Istället för att använda en konventionell krutraket drivs den av en så kallad ramjetmotor. Därför kan den reglera sin effekt och spara bränsle medan den flyger ikapp målet.

– När motståndare förstår att det är en robot på väg försöker man svänga och väja undan. Roboten måste ha bränsle för att klara dessa manövrar. Meteor vet att den måste ha bränsle på slutet för att öka till maxfart och oskadliggöra målet, säger Michael Östergren.

Meteor har också en ny radarmålsökare med nya algoritmer för att bedöma när den ska avvakta med lägre fart och när den ska gasa på för att nå målet. Meteor laddas av två personer precis som alla andra vapensystem på Gripen.

Gripen var provplattform för Meteor

Eftersom FMV har varit med och finansierat och utvecklat Meteor har Sverige kunnat påverka utformningen.

– Vi har påverkat utformningen så att det blir ett bra vapen för Gripen och på bästa sätt kompletterar de robotsystem vi har idag, säger Michael Östergren.

Av de länder som var med och utvecklade Meteor var Gripenplattformen det flygplan som var bäst lämpat för provningen.

– Det var den plattform som kommit längst i utvecklingen och som kunde integrera systemet snabbt och enkelt. Projektet hade en pressad tidsplan som inte medgav lång tid för integration av robotar. Sverige kunde erbjuda Gripen med snabb integration som stöttade utvecklingsplanen för roboten. Vi kunde erbjuda något som de andra deltagarländerna inte inte kunde, säger Michael Östergren.

Eftersom Gripen har varit provplattform under utvecklingen av roboten så har vi lärt oss mycket av integrationen.

– Det finns ett beslutsstöd för piloterna som är väl utvecklat och utprovat genom alla provskott som Saab har gjort. Det ger en fördel mot andra plattformar som använder Meteor, säger Michael Östergren.


FAKTA: Integration av Meteor

Under utvecklingen av Meteor genomfördes en så kallad utvecklingsintegration på Gripen. Det är en förenklad integration som gör det möjligt att utföra provning.

Därefter har arbetet pågått med den fullständiga integrationen av Meteorsystemet. Roboten ska kunna kommunicera och samarbeta med radarn, systemdatorn och resten av flygplanet. För piloten måste det finnas beslutsstöd där hen kan göra en bedömning när det är lämpligt att fyra av vapnet.