Möter dagens digitalisering med datadriven affärsutveckling

Som en konsekvens av digitaliseringen ökar mängden data hela tiden. För att möta sina kunders allt mer varierande behov har Kentor nu satsat allt mer på avdelningen Data & Analytics där man arbetar med datadriven affärsutveckling.

Organisationer och människor lämnar allt större digitala avtryck och förmågan att samla in och omvandla denna data har utvecklats till ett strategiskt konkurrensmedel. Kentor insåg tidigt betydelsen av att använda data för att mäta, kontrollera och styra sin verksamhet. Till följd av digitaliseringen, Internet of Things och sociala medier blir också en ny typ av data tillgängligt.

   - Många av våra kunder genomgår någon form av förändringsarbete, drivet av digitalisering. I detta är data och analys en av hörnstenarna varpå vi kan hjälpa dem med datadriven affärsutveckling, säger Björn Leufstedt, teamchef för Data & Analytics på Kentor.

En proaktiv partner

Björn förklarar att Kentor idag verkar som en proaktiv partner för så kallad datadrivan affärsutveckling som kan hjälpa företag att analysera data för att se nya möjligheter. Moderna bolag är duktiga på detta medan traditionella bolag är duktiga på kontroll och styrning. Kentors mål är att hjälpa sina kunder att behärska båda områdena.

   - Idag finns ett helt nytt sätt att se på data vilket även kräver en ny typ av kompetens. Här kommer gruppen Data & Analytics in i bilden, förklarar Björn.

Söker ny kompetens

De nya roller som idag efterfrågas är exempelvis dataanalytiker och data scientists vilka är ganska breda rollbeskrivningar. Man ska dels förstå den bakomliggande matematiken och statistiken som används inom artificiell intelligens men samtidigt ha den traditionella kunskapen inom programmering, databas och teknik. Det är också en fördel om man har en viss branschkunskap.

   - Det är en komplex kompetens som krävs och vi rekryterar en del från forskarutbildning och personer som har doktorerat inom området. Man måste också kunna kommunicera, visualisera och presentera de insikter man har kommit fram till i olika sammanhang. Det är få personer som behärskar samtliga discipliner varpå vi oftast arbetar i team där alla kompetenser finns samlade, berättar Björn.

Alla är ledare

Som teamchef ansvarar Björn för att konsulterna i hans grupp utvecklas och får det stöd de behöver för att hela tiden förbättras inom Data & Analytics.

Petra Fekete arbetar som rekryteringsansvarig på Kentors HR-avdelning och har varit med och rekryterat hela Björns team. Hon berättar att medarbetare inom Data & Analytics verkligen får möjlighet att stärka sin kompetens då de får vara med och starta upp någonting från början.

   - Som konsult hos oss, oavsett vilket team du tillhör, ställs man inför olika situationer och problem vilket gör att man får agera lite som en allkonstnär. Arbetsuppgifterna skiljer sig mycket åt från kund till kund vilket är en fantastisk möjlighet för den som snabbt vill utvecklas, säger Petra.

Petra berättar också att personligt ledarskap är ett centralt begrepp inom organisationen.

   - Vi tror att alla medarbetare både mår och presterar som bäst när de känner att de kan påverka sin egen vardag och sin egen utvecklingskurva genom personligt ledarskap. Vi ser inte att det bara är chefer som är ledare. Tvärtom så ser vi att alla som jobbar hos oss är ledare över sig själva och har ett ansvar för både sin egen och sina kollegors utveckling, förklarar Petra.

Kentor utsågs nyligen till ett av årts Karriärföretag 2017. För att läsa mer om vilka karriärmöjligheter som erbjuds medarbetarna på Kentor besök företagets karriärsida.

Karriärsida Kentor