Rådgivaren berättar: Så växlade jag karriär

Arbetsmarknaden blir allt mer rörlig och fler karriärväxlar mer än en gång under arbetslivet. I en krönika berättar Jonas Mauritzson, rådgivare på TRR i Stockholm, om sin resa genom olika karriärer.

Min första kontakt med TRR var för åtta år sedan. Jag höll ett föredrag om jobbsökande för ett hundratal klienter. Efteråt kom det fram två kvinnor och ville intervjua mig om hur det är att karriärväxla. "Karriärväxla", tänkte jag, "jag jobbar ju bara". Jag hade precis fått jobb som rekryteringskonsult och hade inte ens reflekterat över att jag egentligen bytt yrke, från kommunikatör till rekryterare.

Mina första år i yrkeslivet arbetade jag som kommunikatör i offentlig sektor. När kollegorna efter tio år började fråga mig "Jonas hur brukar vi göra det här", då var det dags att hitta på något annat, kändes det som. Jag satte mig på skolbänken under ett år och läste marknadskommunikation. Målet var näringslivet. Det blev ideell sektor. Passionen fick styra.

Med den chefsroll jag hade upplevde jag efter några år att fokus blev mer på administration än på kommunikation. Dags för nästa byte. In i konsultvärlden och förvånades över att det fanns kunder som ville betala för min kunskap.

Efter dryga åtta år hade jag inte lika roligt på jobbet längre. Jag hade fastnat. Jag bestämde mig för att göra något helt annat.
Vad kan jag? Vad vill jag? Vilka är mina drivkrafter? Vad gör mig unik? Hur kan jag använda mina kunskaper och erfarenheter? Svåra, men roliga, frågor att svara på.

Till sist hittade jag ett jobb som jag kände att jag kunde brinna för. Varuhuschef! Helt utan erfarenhet av handel sökte jag och lutade mig mot min kompetens som kommunikatör, konsult och ledare. Kommunikation, ledarskap, sälj och en stor portion passion för produkterna jag skulle bidra till att sälja kunde räcka långt, tänkte jag.

Jag träffade en rekryteringskonsult och gick även vidare till slutintervju med VD och försäljningschef för företaget. Efter intervjun kände jag mig nöjd och glad och såg fram emot att byta jobb och bransch. Då kom beskedet. De valde en annan kandidat.
Tråkigt, men stärkt av vetskapen om att ha varit en av tre slutkandidater gjorde att jag kände att det är möjligt att byta bransch och inriktning bara man vet hur man ska använda den kompetens man har.

Men jag ville fortfarande byta jobb. Ny plan. Valet blev att gå till en annan konsultbyrå med chans till att fördjupa mig i sådant jag hade arbetat med tidigare. Det blev inte helt lyckat. Passionen fanns inte där. Nya funderingar och ny plan.
"Jag får bli kommunikationschef igen", tänkte jag. ...som om det skulle vara så enkelt. Jag surfade på jobbannonser och hittade istället en annons där man sökte rekryteringskonsulter. Glöden tändes. Där var det ju! Jobbet!

"Fem år", tänkte jag, "det är lagom, sedan tröttar jag". Efter fem år på samma jobb var det minst lika roligt som tidigare, så varför sluta då? Det blev sju år, sedan var det dags. Det var fortfarande roligt, men jag ville vidare. Prova något nytt. Utvecklas. Jag fick chansen och allt kändes bra, men det lyfte inte. Passionen och glöden räckte inte. Ny plan. Dags att byta igen. Fortsätta i rekryteringsspåret, bli kommunikationschef igen (...nu visste jag hur svårt det var), eller något helt annat?

Resultatet av sökandet blev TRR. Jag försökte använda samma tänkande som när jag sökte varuhusjobbet: vad har jag med mig som jag kan dra fördel av i jobbet som rådgivare? Ganska mycket visade det sig och nu flyger jag igen, full av passion och ambition att hjälpa klienter vidare i arbetslivet.

Har jag karriärväxlat igen? Ja, det har jag nog gjort, men varför sätta etiketter, jag jobbar ju bara.


Jonas Mauritzson, rådgivare TRR i Stockholm