14 juni, 2022

Klättra på karriärstegen i företaget

Du är hyfsat ny på arbetsmarknaden och har kanske jobbat några år, men hur tar man sig vidare från en position till en annan? På många företag finns det möjlighet att utvecklas och klättra uppåt i karriären genom att antingen utveckla sin befintliga roll eller hoppa på en annan. Att göra strategiska val kommer vara avgörande för din framtid i företaget, men hur gör man dem? 

Visualisera vart du vill komma 

Att visualisera sina mål och ambitioner kommer hjälpa dig på vägen i din karriär. Enligt studier så har det visat sig att de som visualiserar sina mål når dem snabbare. Det räcker dock inte att endast visualisera sitt slutmål utan även själva processen dit. Gör en plan på när och hur du ska ta dig upp till nästa steg i karriären. Fråga gärna chefen om vad som eftersöks i kvalifikationer och berätta om dina ambitioner att klättra inom företaget. 


Sätt upp vilka mål du har och ta ut delmål att jobba mot. Genom delmål blir det lättare att åstadkomma dina mål vilket resulterar i att du kommer känna dig nöjd med din prestation och därmed blir det lättare att jobba mot nästa delmål. 

Ingen gör det åt dig 

Något vi får lära oss i vuxenlivet är att ingen kommer göra något åt dig utan allt hänger på dig och dina beslut. Därför gäller det att visa framfötterna och ta för dig på jobbet. Våga göra mer än vad din roll idag kräver och ta egna initiativ samt se möjligheter som kan förbättras. Har du inte den kunskap som krävs för att växla upp i karriären så kanske ditt företag erbjuder en utbildning, eller om du själv väljer att söka till en utbildning utanför jobbet. Dessa initiativ kommer uppskattas av din chef och du visar en vilja på att utvecklas i företaget. 

Värna om relationer 

Skaffa dig kontakter och bygg relationer inom företaget för att skapa ett förtroende. Om du socialiserar dig på företaget kommer det gynna din roll i företaget och du kommer vara uppskattad att ha som medarbetare. Stanna kvar en stund på den där AW:n efter jobbet, det är oftast där du får reda på lite mer informella saker så som vilka tjänster som kan kommas bli lediga, vem som chefen litar lite mer på och vilka som kanske funderar på att gå vidare från företaget. 


Ta hand om relationerna du byggt och kanske hitta en förebild att se upp till. Det kan funka bra som motivation och du kan även fråga om råd från den här personen. Att bli frågad om råd kommer göra att personen känner sig betydelsefull och uppskatta dig mer genom det. 

Presentera dina framgångar 

Dokumentera dina framgångar för att sedan kunna redovisa dina framgångar för chefen. Det kan vara lätt att glömma av att det är även du som medarbetare som behöver ta initiativ till kommunikation med chefen. Utvecklingssamtal är ett ypperligt tillfälle för att redovisa dina framgångar så checka av med chefen när nästa samtal är och börja förbered inför det. 

Fler nyheter