Sök Meny
Tips för att bli headhuntad

Tips för att bli headhuntad

Något som har blivit allt vanligare med åren inom rekrytering är headhunting. Det innebär att en rekryterare letar upp kvalificerade kandidater till en specifik tjänst. För att du ska bli headhuntad krävs det att du syns där du bör synas, men vart är det och hur går man tillväga? 


Det blir allt mer och mer vanligt för företag att använda sig av rekryteringsbolag som tar fram en kandidat anpassad för just företaget. Rekryteringsbolaget headhuntar personer som är lämpade för tjänsten och som hade passat bra in i företaget. Sökandet sker främst via LinkedIn så det gäller därför att du inte sitter still och väntar på att en rekryterare ska höra av sig utan du behöver dra till dig uppmärksamhet och göra din profil attraktiv. 


Den snabbaste vägen till sitt drömjobb är via en headhunter. Vi har frågat rekryterings och karriärföretaget Amendo om hur rekryteringen ser ut nu för tiden samt hur du ska gå tillväga för att bli headhuntad. 


Hur ser ni på trenden om att fler företag vänder sig till rekryteringsbolag vid nyanställningar? 

Vi på Amendo ser positivt på trenden! Genom att vända sig till ett rekryteringsbolag får man tillgång till stora upparbetade kandidatnätverk och säkrar en fördomsfri och kompetensbaserad rekryteringsprocess. Det är kandidaternas marknad vilket innebär att det just nu är hög konkurrens om kandidaterna; de är svåra att hitta och attrahera, vilket kräver ett gediget searcharbete - något som inte alltid finns tid för internt. Med över 20 år i branschen har vi på Amendo kunskapen, verktygen och nätverken som krävs för att hitta rätt kandidater till våra kunder. Att matcha kompetens med behov är det vi brinner för - och arbetar efter varje dag. 


Hur ska man som kandidat göra för att bli headhuntad? 

För att bli headhuntad är det viktigt att du har en uppdaterad Linkedin-profil. Se till att ha en lockande sammanfattning om vem du är som person, vad du har för kompetens och expertis samt vad din nuvarande status är - jobbsökande eller ej. Beskriv utförligt och konkret dina arbetslivserfarenheter och våga nätverka med relevanta profiler som kan headhunta, rekryterare och HR-personer som arbetar inom de områden eller branscher du är nyfiken på. Vidare är det viktigt att du vågar ta intiativ och ha egen (och hög) aktivitet i headhuntandet. Titta på vad andra gör för att få inspiration, gå med i olika grupper och connecta med intressanta personer samt rekryteringsbolag som verkar i den bransch du vill arbeta inom. Sist med inte minst, sökoptimera din profil för de arbeten och roller du vill till samt ha ett uppdaterat cv (både på svenska och engelska) redo när tillfället kommer. 


Det gäller alltså att göra dig synlig och ta plats i allt mediabrus, och har du tur så har du en rekryterare som ser potential i dig och vill headhunta just dig till en tjänst! 

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »