Karriärstipendiet för studenter - 15 000 kr att lägga på dina studier. Ansök här!
Samla erfarenhet som student

Samla erfarenhet som student

Att ge sig ut i arbetslivet efter man har studerat kan vara tufft då du har en utbildning att luta dig på men kanske ingen arbetslivserfarenhet. Då gäller det att ha engagerat sig under studietiden och samlat på sig kunskaper som gör att du står ut bland andra sökande. 


För olika yrken krävs det olika erfarenheter. När du är student gäller det att försöka ha koll på vad som är aktuellt i den bransch du ska jobba i samt vad för erfarenheter som krävs för att du ska få jobb. Försök att samla på dig dessa erfarenheter via jobb, kontakter eller kurser föra att på så sätt öka dina chanser att få jobb och stå ut ur mängden. 




Vad säger studenten? 

Vi har frågat en av våra ambassadörer, Axel Kasperowski som studerar på Göteborgs Universitet, om hans bästa tips för att samla erfarenhet som student: 


1. Visa sitt engagemang för det som känns viktigt eller intressant! T.ex. kan detta vara att gå med i en kår, studentförening eller liknande. Det går även att starta egna studentföreningar om det inte finns någon som passar ens intresse. Då är ofta kårer eller en studentledning på skolan mycket bra hjälp! Detta visar arbetsgivaren ditt engagemang samt att det kan ge mycket bra erfarenhet inför kommande arbetsuppdrag.


2. Marknadsför dig själv! Det vill säga, gå på events, baler/fester eller vad som finns på skolan. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att det är events där arbetsgivare är med utan kan bara vara med andra studenter. Poängen är dock att kontakter kommer man mycket långt med, och ett mycket bra sätt att knyta kontakter är att prata med de som studerar liknande/samma saker som du gör. Således kan ni båda tipsa varandra om diverse arbetsgivare eller hjälpa varandra med referenser och dylikt!


3. Lär dig använda diverse program som kan vara viktiga för framtida arbetsplatser. Det ses som mer eller mindre självklart att en anställd ska kunna hantera Excel, word, PP etc. Men att kunna hantera CRM system, olika koder (om det ingår i branschen) eller Adobe t.ex. Det finns ofta mycket bra och enkla guider för detta på till exempel youtube.


4. Sök praktikplatser eller deltidsarbeten! Många studieprogram har praktikkurser vilka är guld för att samla erfarenhet! Vissa har också en symbolisk lön för att täcka utgifter när skolan är stängd.


5. Specialisera dig i dina studier så tidigt som möjligt! Även om du läser ett brett ämne kan det vara bra att fokusera dina uppsatser och dylikt på ett mer specialiserat ämne för framtiden. Således kan arbetsgivaren se både ditt intresse och din expertis!


Vill du också vara ambassadör för Karriärföretagen där du får representera Sveriges främsta arbetsgivare på din skola? Ansök här!

Andra sätt att samla erfarenhet 

Studera eller praktisera utomlands 

Många universitet erbjuder möjlighet för studenterna att göra utlandsstudier. Genom att studera utomlands får du utökade språkkunskaper vilket värderas högt på arbetsmarknaden. Du får även kulturell erfarenhet samt kontakter på en internationell nivå vilket 


Skolans karriärdagar 

Ofta anordnas karriärdagar på skolorna vilket är ett ypperligt tillfälle att nätverka och skapa dig kontakter med företag. Visa ditt intresse och ta gärna kontaktuppgifter till representanter från företagen för att sedan kunna höra av dig och visa ditt intresse för företaget. 


Ideellt arbete

All erfarenhet är bra erfarenhet. Ibland kan det vara värt att ta på sig ett ideellt arbete för att bygga ditt portfolio och samt öka din arbetslivserfarenhet. Ditt CV kommer gynnas av att du har engagerat dig, trots att du inte får betalt. 


Via examensarbetet 

Examensarbetet är perfekt att göra i samarbete med ett företag. Du får en fot in redan innan du tagit examen om detta är en potentiell arbetsgivare för dig. Annars är det referenser du kan använda dig av i framtiden samt en dokumenterad erfarenhet att skriva upp. 

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

30000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss